Cikkünkben nagyon röviden leírjuk a hardvertechnológiától való függés előnyeit, azután részletesebben a hátrányait, ez utóbbi lista bővüléséhez a jelenlegi hardverhiány is közrejátszott. Végül egy megoldásjavaslattal állunk elő, hogy a 3 perces cikk végére jutva, megnyugvással kattinthasson tovább olvasónk.

Akkor vágjunk is bele a hardveres vendor lock problémakörbe, ami tömören annyit tesz, hogy egy adott rendszer csak bizonyos hardverekkel működik és nincs lehetőség kombinálni a szoftveres megoldást más gyártók eszközeivel. Ezzel beszerzésnél jelentős fejvakarást kerülhetünk el, mert nem kell kigondolni, hogy a hardvergyártók tengeréből hogyan is válasszuk ki a megfelelőt részünkre. A hardverszállító cégnek egyszerű dolga lesz tehát, nem lesznek kompatibilitási problémák, mert fix, hogy ez a rendszer csak ezzel a típusú hardverrel illeszkedik. Gyártó eszköz választásnál tehát nem lesz olyan sok opciónk, ami gyorsan rövidre zárja az előnyök sorát és áttérhetünk a hátrányok részre.

Ha olyan megoldást választunk, ami egy bizonyos gyártó hardverével működik, akkor egy teljesen új hardver családot kell bevezetnünk a termelés életébe. Igen kicsi arra az esély, hogy mindig találunk olyan hardvereszközt, ami tökéletesen kompatibilis, különösen igaz ez a jelenlegi helyzetben, amikor az alkatrészhiány szinte folyamatosan fent áll és egyre jobban az a tendencia, hogy már nem az ár vagy a teljesítmény alapján döntünk valami mellett, hanem hogy van-e elérhető készlet belőle. Az új termékcsalád bevezetése az infrastruktúrát is tovább bonyolítja, új trükköket kell az üzemeltetésnek és TMK-nak megtanulnia, fel kell mérni az eszköz követelményeit, melyek gyártónként természetesen változhatnak. Az újabb gyártó termékével a további nehézség abból is adódhat, hogy az üzemeltetésnek új folyamatokat kell kialakítania és megtanulnia. Mivel minden termelési környezet más ezért szinte biztos, hogy egy darab hardveres megoldás nem lesz tökéletes minden környezetben. Speciális igénybevételekhez a kimondottan arra tervezett céleszközök a leginkább fenntarthatók, vendor lock esetén megint csak nincs lehetőség a leginkább megfelelő kiválasztására.

Összegezve az eddigieket, a technológiai függés lehetetlenné teszi az alternatívák mérlegelését és egy bizonyos gyártó hardverétől függ majd termelésünk sikeressége. A helyzetet csak a hardverfüggetlen szoftverek menthetik meg, amelyek lehetővé teszik, hogy mindig megbízható rendszert kapjon kompromisszumok nélkül. Ez az a pont amikor az irányítás visszakerülhet a kezünkbe, amikor olyan szoftvereket illesztünk a kívánt hardvereinkhez, mint a DIMHOB folyamatirányító vagy a DIMINT adatintegrációs megoldások, amelyek valódi függetlenséget biztosítanak, hiszen nincsenek előre definiált hardver termékei és szabadon választhatóak a gyártóeszközök. Ennek segítségével fenntartható marad a termelés gyártói beszállítóinak homogenitása. A hardverfüggetlen szoftver tehát a kulcs, mert rugalmasságot és bármilyen piaci helyzethez való alkalmazkodást kínál. A hardverfüggetlen rendszer nem igényel változtatást ahhoz, hogy sokféle eszközzel együtt futhasson, ezzel megtartva a magas szintű kompatibilitás. Kezelje kiemelten a hardverfüggetlen szoftverek használatát, hogy termelése és jövője védve legyen a hardvergyártóktól való függőségtől, valamint a folyamatosan változó piaci körülményektől.