Tévedni emberi dolog, ezt elkerülni még jobb!

Előző cikkünkben azokat a szoftvermegoldásainkat ismertettük, amelyeknek köszönhetően egy gyár már meglévő precíz gyártóberendezéseit igazítjuk a digitalizált okos gyártás elvárásaihoz, megőrizve az emberi munkaerő által nyújtott rugalmasságot, csökkentve az emberi tévedések lehetőségét. Most azokat az eszközöket mutatjuk be, amelyek lehetővé tették, hogy még könnyebben férhessünk hozzá termék és termelési adatokhoz a gyártósorról. Miután a projekt fő céljai voltak a minőség-ellenőrzés automatizálása és a termékek nyomon követhetősége, így a termékek azonosíthatóságát is biztosítanunk kellett. A termékekből összeállított raklapok nyomon követésének megoldásához a DIMBOARD alkalmazásunk egy felületet nyújt a raklap összeállító munkaállomáson, ahol a raklapot összerendelheti egy RFID matricával, melyet ráragaszt a munkatárs a raklapra. Az RFID (Radio Frequency IDentification) automatikus azonosításhoz és adatközléshez használt technológia, melynek lényege az adatok tárolása és továbbítása RFID címkék és eszközök segítségével. Az RFID-címke egy apró tárgy, amely rögzíthető vagy beépíthető az azonosítani kívánt objektumba.

Az RFID egyedi kódjával nyomon követhető a raklap a teljes gyárban, egészen a teherautókig. Ezzel lehetőség van leolvasni az adott raklapra vonatkozó termelési adatokat. Ennek oka, hogy az RFID rádióhullámokat képesek kelteni gerjesztés hatására, így a megfelelő olvasó eszközzel méterekről érzékelhető egy raklap automatikusan, minden adatával együtt. Ezt felhasználva adja tovább a munkaállomás a raklapot a fóliázó rendszernek, mely így automatikusan felismeri a raklapot, és végül a nyomtatórendszer az RFID azonosító alapján rögzített adatokból készíti el a szemmel is olvasható nyomtatott címkét. Az RFID technológia az Ipar 4.0 fogalomkör szerves része, amelynek népszerűsége és felhasználási lehetőségei egyre csak nőnek.

A termékek azonosítására egy nyomtatott számsort kellett felismerni a másodperc töredéke alatt, melyet összehasonlítunk a gyár termelési tervével. Ha nem megfelelő terméket azonosít a rendszer, a gyártósoron automatikus leállás történik. Érdekessége, hogy különböző méretben és különböző helyeken jelenhetnek meg a kódok az eltérő méretű termékeken.

A feladat tehát többszörösen összetett volt, ezért több okos eszköz bevonásával kellett megoldanunk a projektet. Felhasználtunk Pepperl+Fuchs optikai érzékelőket IO-link tudással és a már említett RFID olvasókat a vezérléshez, raklapok nyomon követéséhez, valamint a termékek kódjának felismerésére és a termék azonosítására a Cognex kameráit. A COGNEX piacvezetőként rendelkezik azzal a széles termékskálával, amellyel a különböző iparági igényeket teljesíteni tudja. Egyedi megoldásunk segítségével a kamerák másodperc tört része alatt tud új konfigurációt fogadni, és ezzel egy új termékre röptében átállni a hagyományos, másodperceket igénybe vevő teljes újra konfigurálásokhoz képest.

A cikkünkben felsorolt eszközök lehetővé teszik, hogy még több termelési adatot gyűjtsünk össze a gyártás során, amelyeket nem csak a vezérlésre használhatunk fel DIMHOB szoftverünk segítségével, hanem eltárolva értékes statisztikákhoz juthat a termelésirányítás és a vezetőség.

Ha Önnek is vannak kérdései az ipari adatgyűjtés lehetőségeivel és Ipar 4.0 eszközökkel kapcsolatban, keressen fel bennünket! #RFID #Cognex #ipariképfeldolgozás #optikaiérzékelő #DIMHOB #ipariadatgyűjtés